Nie od dziś wiadomo, jak wiele zależy od tego co i jak jemy. Jak często słyszeliśmy zdanie: „Jesteś tym, co jesz”? Zapewne często, ale ilu z nas bierze sobie to powiedzenie na serio….? Tymczasem niewłaściwe nawyki żywieniowe, obfitujące w wysoko przetworzone produkty, cukry i tłuszcze trans, mogą prowadzić do nadwagi, problemów z koncentracją i zaburzeń nastroju. Mogą też przyczynić się do rozwoju cukrzycy, chorób nowotworowych i zaburzeń pracy jelit. Lista konsekwencji niezdrowego żywienia jest bardzo długa. Bardzo ważne jest więc, by już od najmłodszych lat wiedzieć po jakie produkty sięgać. Stąd też VI edycja projektu edukacyjnego „Otwórz się na pomoc” - zainicjowanego przez Polska Press, koncentrowała się na zdrowym odżywianiu właśnie. W poprzednich edycjach, akcja obejmowała między innymi tematykę uzależnień od gier komputerowych, dopalaczy, narkotyków i alkoholu. W obecnej edycji wzięli także udział uczniowie naszej szkoły. Celem projektu było pokazanie, jak działać zapobiegawczo, by uniknąć niechcianych konsekwencji oraz inspirowanie do zdrowego stylu życia. Uczniowie w trakcie roku, podczas zajęć z wychowawcą, podejmowali szeroko rozumianą tematykę zdrowego odżywiania się. Zajęcia prowadzone były w oparciu o stworzone przez dietetyków, psychodietetyków i psychologów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej materiały eksperckie. Projekt zakończony został 30 maja bieżącego roku stworzeniem przez uczniów klas IV – VIII lapbooków przedstawiających kluczowe zasady zdrowego żywienia, sposoby przygotowywania pełnowartościowych posiłków oraz konsekwencje wynikające z nieodpowiedniej diety. Uczniowie klas I – III przygotowali natomiast pyszne, zdrowe przekąski.
87-510 Skrwilno
ul. Bieżuńska 16